Hvilken bordplade skal jeg vælge? – Sten i køkkenet

Bordpladen er det mest krævende sted i køkkenet, når det gælder kvalitet og materiale. På den ene side skal den kunne tåle slid, på den anden side må den gerne være smuk at se på. Der er masser af forskellige materialer, og når der vælges blandt disse, skal der tages hensyn til brugernes livsstil. Derfor ser vi nærmere på nogle af de mere luksuriøse bordplader i sten.

De mest udbredte er bordplader i højtrykslaminat – de er nemme at holde rene og meget slidstærke. Den, der elsker træ, vil sikkert have oliebehandlet eg.

Den, der sætter skønhed og indtryk højt, vælger en bordplade i enten natursten eller presset kompositsten.

En bordplade af kompositsten er bedst til modstå mekanisk, termisk, kemisk og andet slid. Produkter af kompositsten er stærke. Nogle typer kompositsten kan klare en metalkugle på 2 kilo, som falder fra en højde på 1,55 m. Det betyder, at produkter af kompositsten klarer temperatursvingninger, syrer, baser og endda brugerens dårlige humør.

32861914_l

Kerrock, Corian, Avonite og LG Hi-Macs er kompositstentyper. De er fremstillet af naturlige mineraler og højteknologisk akrylharts. Det er en kombination, som har en række fortrin frem for andre materialer. De naturlige mineraler gør materialet hårdt og meget modstandsdygtigt over for slag og andre skader. Det suger heller ikke fugt eller snavs, hvilket udelukker, at der opstår skjolder, pletter, mug og jordslåethed.

Den, som trods alt foretrækker et 100% naturligt materiale på grund af dets skønhed, struktur og spil, bør vælge granit. Hvis du foretrækker rene farvetoner, bør du vælge kvarts. Her giver det brede udvalg af farver og de tekniske egenskaber, som producenterne har tilført, ubegrænsede muligheder i indretningen af dit køkken.

Marmors elegante og klassiske stil passer til den, som har særlig sans for det luksuøse – marmor er uden tvivl et unikt materiale både at se på og berøre.

I forhold til natursten skal man være forsigtig og holde sig til vedligeholdelsesvejledningen. Nogle sten får let skader. Køkkenelementer kommer hele tiden i kontakt med vand, salte, organiske stoffer og rengøringsmidler.

Bordplader af sten er meget smukke og elegante og samtidig slidstærke, men det betaler sig at kende materialernes egenskaber godt. Lad os se nærmere på de forskellige typer materialer.

Tør hurtigt væske op fra granit

Granit et en stentype, som er dannet, når vulkansk magma er stivnet. Naturen har givet granitten dens unikke farver. Hver enkelt stens tone og mønster er enestående. Granit brydes på mange forskellige steder verden over. Den granit, der findes i den ene region, skiller sig noget fra granitten fra andre steder – det gælder både for struktur og farvemønstre.

Granit kan være lyserød, rødlig, brun, grå, sort og mere sjældent også hvidagtig eller blålig (farven afhænger af, hvilke stoffer stenen er skabt af).

På grund af dens vulkanske oprindelse tåler granit høje temperaturer. Evnen til at tåle varme og kulde gør, at granitten passer ideelt i køkkenet – varme gryder og pander kan placeres direkte på bordpladen.

36624056_ml

Granit er ikke særlig porøs, men til en vis grad kan den opsuge væsker. Lys granit har større sugeevne og er dermed mere modtagelig for pletter end mørk granit. Man kan undgå, at pletter opstår ved at tørre væske op så hurtigt som muligt.

Granit er et naturligt materiale og ikke helt usårligt – sten kan gå i stykker. Med den rette behandling er det muligt at sikre, at granit i en privat husholdning næsten holder evigt. En bordplade i granit er let at rengøre. Normalt er det nok med en fugtig klud, men på lys granit bør man en gang eller to om året bruge specielle midler.

De billigere granittyper koster fra 80 EUR per m² (grå og andre lyse typer), mens de dyrere koster op til 380 EUR per m².

Marmor frygter ridser og syre

Marmor er en såkaldt metamorf kalkstensart, som er dannet ved metamorfose af karbonatbjergarter som følge af varme og tryk. I løbet af milliarder af år rekrystalliserede kalkstenen sig i jordskorpen, hvorefter marmorbjerge rejste sig af havene. Den italienske Carrara-marmor er den mest berømte.

Marmor er den mest kendte og mest eftertragtede af de metamorfe bjergarter. Dens smukke udseende understreges af marmorens særlige tegninger og markante farver. Marmor, som består af ren mineralsk kalksten, er hvid. Andre bjergarter i massivet giver marmoren striber, glans og mønster.

De andre bjergarter giver marmorens dens bred farveskala, som omfatter grå og lyserøde, men også grønne, brune og sorte toner.

For dem, som brændende ønsker en naturlig hvid sten, er der få alternativer til marmor. Materialet holder sig elegant i årevis og til et køkken er marmor et klassisk og altid aktuelt valg.

Men inden man beslutter sig for dette eftertragtede materiale, er der et par ting, man bør vide. En marmorbordplade kræver, at man er forsigtig med den, og den kræver en del vedligeholdelse. Eftersom marmor er blødere og mere porøs end granit, bliver marmor forholdsvis let ridset og tilsmudset. Særlig forsigtig bør man være med varer som rødvin, kaffe, te, olie og saft.

Også syrlige frugter som f.eks. citroner kan skade udseende og farve på marmor. På samme tid er hvid marmor f.eks. det mest populære valg, når det gælder køkkenbordplader i Sverige. Vores opmærksomme kunder holder sine bordplader smukke i årtier.

Når man placerer kopper eller glas på bordpladen, bør man anvende bordskånere for undgå, at væsken absorberes af marmoren.

Mens man ved rengøring af bordplader af granit eller kvarts bør vælge rengøringsmidler, som enten er neutrale eller let sure, så bør man undgå sure rengøringsmidler til den daglige rengøring af marmorbordplader.

Kvarts tåler ikke pludselig varme

Kvarts (presset granit) er et godt alternativ til de naturlige materialer. Det er et industrielt fremstillet materiale, som består af 93% naturlige mineraler. For at opnå den rigtige farvetone og konsistens tilføres kvartsstenen kunstharpiks som bindemiddel og farve til toning. Hvis man sammenligner bordplader af granit og kvarts, så har de mange af de samme egenskaber, men adskiller sig på en række punkter.

En af kvarts fordele er f.eks., at dens ensartede struktur og brede farveskala gør, at man kan skabe et unikt køkken med dette materiale. Blandt de lyse toner er hvid kvarts særlig populær, eftersom der ikke findes natursten (f.eks. granit), som er fuldstændig hvid.

17475177_ml

De fysikaliske egenskaber for kvarts er meget gode – det er et stærkt materiale, som tåler dagligt slid. Men hvis man sammenligner det med granit og keramiske materialer, så har de sidstnævnte alligevel en lidt hårdere overfladestruktur. Eftersom det er industrielt fremstillet, er kvarts meget lidt porøst og har praktisk taget ingen sugeevne. Der er således ikke blot tale om et fugt- og væskesikkert materiale – det er også meget hygiejnisk.

Med den rette behandling bevarer kvarts sin skønhed og øvrige egenskaber i årtier. Man skal dog huske på, at kvarts ikke er fuldstændig varmesikkert og kan sprække. Overfladen kan skades af varme (f.eks. brændspor efter en varm gryde). Det skyldes, at kunstharpiks, som indgår i kvartssten, smelter ved høje temperaturer. Der anbefales f.eks. stærkt at bruge bordskånere, når man placerer meget varme ting på en overflade, som indeholder spejlsplinter.

I øvrigt er det meget enkelt at holde en bordplade af kvarts. Det er ikke nødvendigt at imprægnere polerede overflader, hvis de anvendes indendørs. Til rengøring er det tilstrækkeligt med vand og sæbe.

Tekst: Margit Aedla, TM aed & köök

Fotos: 123RF