Hvordan vælger man en køkkenbordplade?

Hvis du ikke har nogle konkrete ønsker i forhold til materiale, farve og mønster, kan det være ganske frustrerende at vælge køkkenbordplade. Du kan vælge mellem flere forskellige materialer og mange gange flere forskellige mønstre.

Hvis valg af mønster og farve i mangt og meget er subjektivt og et spørgsmål om din personlige smag, er det den rene fysik, der gemmer sig bag materialerne. Denne post forklarer de forskellige materialers forskellige egenskaber, og hvordan de passer til hhv. køkken, badeværelse, gulve og facader.

Alle materialer er ikke skabt ens!

Materialer til bordplader er meget forskellige, når det gælder egenskaber. Nogle af materialerne er mere porøse og sugende (marmor), og andre er stive (keramik). De forskellige egenskaber bestemmer, hvor det anbefales at bruge den konkrete bordplade.

En køkkenbordplade er et sted, hvor der laves mad. Det betyder, at den vil komme i kontakt med forskellige stoffer som f.eks. vand, salte, mineraler, syre eller andre stoffer, som kan give pletter på materialet. Hvis man ikke vedligeholder sin bordplade grundigt, kan disse pletter opsuges i materialet. De materialer, der har størst sugeevne, er marmor og lys granit.

Egenskaber efter materiale

Den følgende tabel giver en forenklet oversigt over materialernes grundegenskaber. Den er god at have med sig, hvis du skal til at vælge stenmaterialer til køkken, badeværelse, gulve eller facader.

Mørk granit Lys granit Kvarts Keramik Marmor
Hårdhed/
stivhed
7 6 6-7 8 4-6
Modstand-
sdygtig
mod smuds
Meget
god
God Meget
god
Meget god Lav til god
Modstand-
sdygtig
mod ridser
Meget
god
Meget god Meget
god
Bedst Lav
Varmebe-standighed Meget
god
Meget god God Bedst God
Sugeevne Lidt sugende Sugende Meget
lidt sugende
Meget
lidt sugende
Sugende
Porøsitet% 0-0,2 0,2-0,5 0,01 0,01 0,3-0,5

I det følgende ser vi lidt nærmere på de forskellige stenmaterialer og sammenligner deres plusser og minusser. Som producent er det vores pligt at gøre opmærksom på materialernes styrker såvel som på deres svagheder

Granit – lys og mørk granit har forskellige egenskaber


Plusser: dekorativ, varmebestandig, mønster og farvetone varierer
Minusser: lys granit er noget mere sugende end mørk.
Passer til anvendelse: i køkkenet, på badeværelset og på facader

Granit er en stenart, som er opstået ved, at vulkansk magma er stivnet. På grund af sin naturlige oprindelse har granit en enestående farve – farvetonen og mønstret på hver enkelt sten er unikt. Selvom lys granit er noget mere sugende end mørk granit, passer begge materialer til anvendelse i hele husholdningen – i køkkenet, på badeværelset, på facader og gulve.

På grund af dens vulkanske oprindelse kan granit modstå høje temperaturer. På grund af sin gode evne til at klare både varme og kulde, passer den ideelt i køkkenet – du kan sætte dine varme pander, gryder og bradepander direkte på bordpladen!

En granitbordplade er let at vedligeholde, faktisk er det oftest tilstrækkeligt med en fugtig klud, selvom lys granit kan have godt af en behandling med midler, der er beregnet til rengøring af marmor, en gang eller to om året. Du sikrer et flot resultat af den daglige rengøring, hvis du polerer stenen med et tørt viskestykke.

Se vores granitprodukter

Marmor – meget dekorativt, men sugende


Plusser: meget dekorativt, enestående mønster; mønstre og tone varierer
Minusser: suger væsker i høj grad, bliver let ridset, bliver mat, optager olie- og fedtpletter; mønstre og tone varierer; man skal regne med naturlige defekter
Passer til brug: udmærket på badeværelse eller facade, mindre i køkkenet
Anbefales ikke til brug: i køkkener med intensiv anvendelse

For dem, der brændende ønsker sig en naturlig, hvid sten, er marmor svær at komme udenom. Alligevel passer marmor bedre på badeværelset og på facader.

Hvis du har en marmorbordplade i køkkenet, så kræver den en meget varsom anvendelse og omsorgsfuld vedligeholdelse. Eftersom marmor er blødere og mere porøs end granit, bliver den forholdsvis let ridset og beskidt. Særlig forsigtig skal man være med rødvin, kaffe og te, olie og saft. Du skal altid bruge underlag under glas og kopper for at undgå, at væsker opsuges af marmoret. Kontakt med syreholdige frugter kan også ødelægge marmorets udseende/farve.

Hvis man passer godt på sit marmor, kan det holde sig smukt i køkkenet i årevis. I den daglige rengøring af marmor bør du ikke bruge sure rengøringsmidler.

Se vores marmorprodukter

Kvarts – tåler ikke pludselig varme.

Plusser: findes i et bredt udvalg af farver, dekorativ, mønster og farvetone varierer mindre sammenlignet med granit og marmor, eftersom der ikke findes naturlige defekter, vask i samme materiale kan bestilles
Minusser: tåler ikke høj varme eller direkte UV-stråling
Passer til brug: i køkkenet, på badeværelset, på gulve
Anbefales ikke til brug: på facader

Kvarts er et industrielt fremstillet materiale, hvis sugeevne næsten er reduceret til et minimum. En af de vigtigste fordele med kvarts er også, at den takket være sin ensartede struktur og store farveudvalg kan fremhæve dit køkkens individualitet.

Kvarts tåler ikke høj varme, så det anbefales at bruge bordskånere. Kvarts er dog generelt nem at vedligeholde. Polerede overflader behøver ingen for særlig behandling, hvis de anvendes indendørs. Varmt vand og sæbe er tilstrækkelig til rengøring, mens et tørt viskestykke er det bedste til polering.

Se vores kvartsprodukter.

Keramiske bordplader – klarer både varme og ridser


Plusser: dekorativ, modstandsdygtig over for vejrlig, pladerne har et identisk mønster; godt alternativ til marmor, eftersom det ikke har naturlige defekter. Høj varmebestandighed.
Minusser: meget stiv, tåler ikke direkte slag
Passer til brug: i køkkenet, på badeværelset, på facader, på gulve

Keramik er et industrielt fremstillet materiale, som består af naturlige komponenter. Keramiske bordplader har en enestående god modstandsdygtighed over for ridser samt skader fra varme og væsker, hvorfor de kræver et minimum af vedligeholdelse. Det eneste minus ved keramiske materialer er deres stivhed, hvilket betyder, at de i tilfælde af hårde slag kan slå revner. Derfor anbefales det ikke at bruge keramik på steder, hvor du ønsker at placere meget tunge ting.

Se vores keramiske produkter.

Som opsamling kan man sige, at du ved valg af bordplade skal tænke på din hidtidige erfaring med brug af køkken og badeværelse osv. Hvis du laver meget mad i køkkenet, og du bruger mange ingredienser, som kan afsætte pletter, så er naturlig marmor ikke det bedste valg. Hvert enkelt materiale har sine plusser og minusser. Brug denne artikel og linksene til vores materialer som noter, så du kan vælge en løsning, der passer dig. Vi anbefaler dig også at tage kontakt med vores salgsrepræsentanter, som altid kan give dig det bedste råd!

Anmod os endelig om et gratis tilbud på de materialer, der passer dig!

Anmod om et tilbud