Vedligeholdelse af marmor-bordplader

Marmor er et 100% naturligt materiale med unik farve og mønster. Arbejdsbordet fremstilles af marmor udvundet fra jordskorpen og skæres i en passende størrelse. Herefter bearbejdes kanter og overflade.

Bordplader af marmor er kun holdbare ved korrekt og regelmæssig vedligeholdelse.

Carrara

Daglig rengøring

Til daglig rengøring af et marmorbord anbefaler vi anvendelse af en fugtig (mikrofiber-) klud, varmt vand og ved behov enten et neutralt (pH 7) eller let basisk (pH 8-10) vaskemiddel. Man bør foretrække rengøringsmidler beregnet specielt til natursten og undgå sure vaskemidler og produkter med indhold af blegemidler.

Marmors overflade er også følsomt overfor slibende materialer, dvs. at mikroskader kan forårsages såvel af en ståltrådssvamp som af et tilfældigt sandskorn, der hænger fast i vaskekluden.

Undgåelse og fjernelse af pletter

Marmor er et porøst materiale med stor evne til at opsuge vand, hvorfor der kræves stor forsigtighed og beskyttelse mod snavs og væsker. Undgå, at kemikalier og ætsende stoffer kommer på bordpladen. Man skal også være omhyggelig med håndtering af daglige fødevarer såsom kaffe og te, olier samt sure frugter.

Vi anbefaler at fjerne pletter hurtigst muligt med køkkenrulle, vand og rengøringsmiddel, så snavset ikke når at tørre eller blive opsuget i stenen. Til fjernelse af vanskeligere pletter anbefaler vi at anvende produkter, som er specielt beregnet til rengøring af marmor. Efter anvendelse af midlet anbefaler vi at vaske bordpladen en ekstra gang med vand og rengøringsmiddel. Et passende middel kan anskaffes enten hos os ved Diapol eller i detailhandelen.

Undgåelse af varmeskader og skrammer

Eftersom marmor er blødere og mere porøst end for eksempel granit, skrammes et marmorbord forholdsvis let. Dermed skal man altid anvende skærebræt eller andre skæreunderlag. Til undgåelse af beskadigelser anbefaler vi altid at anvende bordskånere, når varme fade stilles på et marmorbord.

Langtidsvedligeholdelse

Alle bordpladerne er, for at sikre en lang levetid, bearbejdet med imprægneringsmiddel mhp. at væsker ikke skal trænge ind i stenen. Ud fra marmortypen og arbejdsbordets anvendelsesgrad anbefaler vi mindst én gang årligt at genbehandle borde fremstillet af marmor med et særligt imprægneringsmiddel beregnet til sådanne flader.

26.09.2014